Google Алгоритми: Google Penguin Наказания

Google Penguin Наказания

Penguin е алгоритъм на Google, който автоматично обновява информацията за търсачката. Update-и на пингвина се пускат периодично с цел подобряване на качеството на резултатите по заявките за търсене в Google.

Google пингвина цели да предотврати различни видове спам в търсачките (Spamindexing), както и индексирането на сайтове на по-високи резултати в търсачката чрез непозволени стратегии (black hat SEO).  Спамът в търсачката може да включва различни дейности като keyword stuffing, спам с линкове, употреба на невидим за потребителите текст по страниците, дублиране на съдържание, защитено с авторски права и др.

google-penguin-hitting

Колко често в търсачката минава Update на Google Penguin?

Google пуска първия update на Пингвина през април 2012 г. Кампанията по пускането му оценява, че той се отразява на 3% от всички уебсайтове на английски език. Google не винаги съобщава кога ще пуска нов update на алгоритъма, но в историята от неговото създаване помни поне 5 обновления (включително стартовото през 2012 г.) Penguin 2.0 е обявен през май 2013 г., Penguin 3.0 – през октомври 2014 г. Между различните версии се появяват и по-малки обновявания като 2.1 и пр.

Последният сериозен update е Google Penguin 4.0. Очакваше се да бъде пуснат през януари 2016 г., обаче след това срокът се удължи до първото четиримесечие на годината. Все пак, до момента няма официално потвърдена информация за пускането на алгоритъма в действие. Носят се слухове, че това ще бъде на мащабният update на Penguin, правен някога.

Google Penguin и другите алгоритми

Пингвинът има прилики с два други алгоритъма на Google – Панда и Колибри. За разлика от тях обаче Пингвинът се съсредоточава върху наказанията на сайтове, които се опитват чрез манипулативни тактики да се класират на първи позиции в търсачката по техните таргетирани ключови думи.

Google Панда таргетира специално слаби сайтове с некачествено съдържание. Пандата ги изтегля назад в класирането, за даде шанс на качествените страници да се класират заслужено по-напред. Получавате съобщение като това:

disavow-links

Колибри, от своя страна, се фокусира върху изработването на изцяло нов алгоритъм за търсене – в сравнение с Пингвина и Пандата, които служат единствено за актуализации на съществуващия алгоритъм за търсене на Google.

Какво да правим, ако Пингвинът накаже нашия сайт?

През януари 2015 г. Джон Милър, служител на Google, казва, че наказанието на Пингвина може да бъде премахнато чрез изграждане на добри линкове към сайта. Също така, да бъдат премахнати лошите линкове ръчно или чрез използването на инструмента Google Disavow. След това се попълва форма за преразглеждане на сайта. Mюлер споделя още, че Пингвинът гледа процентното съотнишение между добри и лоши линкове, така че чрез изграждането на добри линкове вие може да бъдете спокойни, че няма да ви застигне наказание.

google-penguin-seo-tips

 

int(513)